Jeugdgezondheidszorg

Als ouder van een pasgeboren baby krijg je verschillende soorten hulp en zorg. De eerste week na de bevalling krijg je hulp van de kraamverzorgende. Na de kraamtijd neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over.

Jeugdgezondheidszorg

Het huisbezoek van jeugdgezondheidszorg

In de eerste periode krijgt je baby thuis een hielprik en een gehoortest van de jeugdgezondheidszorg. Na ongeveer twee weken komt de jeugdverpleegkundige op bezoek. Je maakt dan kennis met de jeugdverpleegkundige. Zij geeft uitleg over wat de jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor je kan doen. De jeugdverpleegkundige vraagt ook hoe het met jou gaat. Raak je al een beetje aan je baby gewend? Krijg je genoeg steun? Maak je je ergens zorgen over? Je kunt het allemaal bespreken en al je vragen stellen. De jeugdverpleegkundige bekijkt ook je baby en soms wordt je baby gewogen.

Eerste afspraak op het consultatiebureau

Als je baby ongeveer vier weken oud is ga je voor het eerst naar de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). De jeugdgezondheidszorg (JGZ) kennen we voor kinderen tot 4 jaar ook wel als ‘het consultatiebureau’. Het wisselt per gemeente bij welke organisatie de JGZ zit: vaak is dit een GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Soms heet het een ‘Ouder en Kind Centrum’ of zit het bij een wijkteam. Bij deze eerste afspraak zal de assistent je baby eerst wegen en meten. Neem een dekentje of een badjes mee, dan krijgt je baby het niet koud. Daarna heb je een gesprek met de jeugdarts. Ze bekijkt je kind en luistert naar het hart en de longen. Ze bespreekt alvast het vaccineren met je. Ook zal ze vragen hoe het met jou als ouder gaat. Of met jullie, want je kunt ook samen gaan. Hierna krijg je vaker een uitnodiging.

De ontwikkeling van jouw baby

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige houdt samen met jou de groei en ontwikkeling van je kind goed in de gaten. Ze kijkt naar de belangrijke dingen die je kind leert. Mijlpalen noemen we dat. Mijlpalen voor baby's zijn bijvoorbeeld: teruglachen, kruipen en zwaaien. Ook gaat het bijvoorbeeld over het voeden, hoe je kind in zijn of haar vel zit en hoe het met jou als ouder gaat. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige onderzoekt je kind ook lichamelijk en bespreekt met jou wat daar uitkomt. Dat komt ook in het dossier van je kind te staan.

Met zorgen en vragen naar de jeugdgezondheidszorg

Het contact met de JGZ is afgestemd op jullie kind en jullie situatie. Heb je zorgen over je kind? Denk je dat je kind zich niet goed ontwikkelt, niet goed groeit of niet lekker in z’n vel zit? Maak dan een afspraak bij de jeugdgezondheidszorg. De JGZ weet hoe je kind zich tot dan toe ontwikkelde en dat is handig als je iets wilt bespreken. Wanneer je uitgebreide vragen hebt of je zit met een ingewikkeld probleem, dan kan de jeugdverpleegkundige natuurlijk ook bij jou thuis langskomen. Samen kijken jullie dan wat voor steun en hulp er nodig is. De jeugdarts kan je als het nodig is ook verwijzen naar de huisarts of een specialist.

Extra hulp voor ouders

Kun je als ouder(s) wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Steeds meer JGZ-organisaties bieden het programma Stevig Ouderschap. Je krijgt dan ondersteuning tot je kind 2 jaar oud is. Je praat over dingen die jij belangrijk vindt in de opvoeding en hoe je dingen kunt aanpakken. Samen werken jullie aan de gezondheid en ontwikkeling van je kind. De hulp van Stevig Ouderschap is gratis. Een speciaal opgeleide verpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg komt regelmatig bij je thuis. Je verloskundige, huisarts of een andere zorgverlener kan je aanmelden voor Stevig Ouderschap in jouw gemeente.

Cursussen voor ouders

JGZ-organisaties geven ook cursussen voor ouders van kinderen van verschillende leeftijden. Soms kun je er echt heen, maar er zijn ook veel online cursussen en webinars. Bijvoorbeeld over  slapen, over omgaan met peuters, EHBO bij kinderen en zindelijk worden. Kijk op de website of social media van je eigen JGZ-organisatie.

Informatie en tips van GroeiGids

Wil je meer weten over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind, dan kun je bij GroeiGids terecht. Dit is het landelijke platform vanuit de jeugdgezondheidszorg voor ouders, vanaf de zwangerschap tot je kind 18 jaar is. Op groeigids.nl vind je informatie per leeftijd. Soms krijg je van de JGZ ook een GroeiGids-boek met de belangrijkste informatie (vroeger was dit het zogenaamde ‘groene boekje’). Veel ouders gebruiken de GroeiGids app. Hierin vind je dezelfde betrouwbare informatie als op deze website. Je ontvangt ook handige berichten met tips die passen bij de leeftijd van jouw kind, zodat je weet wat er dan kan gaan spelen. Je kunt er ook zelf de groei en ontwikkeling van je kind bijhouden en een album maken van alle bijzondere momenten. Leuk voor later!

Stel je vraag bij de ouderchat

Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien en vind je het antwoord niet op deze site? Je kunt je vragen over je kind van 0-12 jaar makkelijk en anoniem stellen aan een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids Ouderchat. Deze is open van ma-vrij van 8.30-17.00 uur en op ma-di en do tot 20.30. (Let op! De chatters kunnen niet in het dossier van je kind kijken en helaas geen afspraken maken of verzetten.)