Veiligheid thuis

Je kind ontwikkelt zich in de eerste jaren erg snel. Het gaat omrollen, kruipen, staan en lopen. Kinderen willen graag van alles ontdekken. Zorg ervoor dat ze dit veilig kunnen doen.

Veiligheid thuis

Ruimte om te leren

Kinderen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Ze spelen en leren van hun fouten. Het is helemaal niet erg als je kind eens valt. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind er ernstige verwondingen aan overhoudt.

Ga eens op de grond liggen!

Ga zelf eens op de grond liggen of op je knieën door je huis om te zien welke gevaren er in jullie huis schuilen voor kleine, rondkruipende kinderen. Dan zie je bijvoorbeeld hoe makkelijk ze bij een stopcontact kunnen komen, dat er van alles op de vloer ligt, of dat een afhangend tafelkleed heel leuk lijkt om je aan op te trekken.

Maatregelen om de veiligheid te verhogen

Je kunt dingen doen om ernstige ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld zorgen dat een kind dat leert lopen niet onverwacht uit het raam, van een trap of door een glazen ruit kan vallen. Denk ook aan beschermhoekjes op scherpe hoeken van meubels. En het plaatsen van deurveren om te voorkomen dat de vingers bekneld kunnen raken tussen de deur. Lees op Kinderveiligheid.nl hoe je je kind veilig kunt laten ontdekken. Denk daarbij ook aan de brandveiligheid! Op Brandweer.nl kun je de folder 'Maak van je roze wolk geen rookwolk' downloaden, met zeven makkelijke tips.

Toezicht houden

Je kunt je kind niet overal tegen beschermen. Het is daarom ook belangrijk om je kind goed in de gaten te houden.  Als je kind wat ouder wordt, ongeveer vanaf 2 jaar, kun je ze leren dat thee heet is en dat ze niet alleen de trap op mogen. Maar een kind jonger dan 2 jaar snapt dit nog niet.

Voorkomen is beter

Lees op Kinderveiligheid.nl hoe je je huis veilig kunt maken rond de mijlpalen van je kind. Fiona laat in dit filmpje zien hoe kun je ongelukken in en om het huis zoveel mogelijk kunt voorkomen: