Vallen of verwonden
Bij een val, bijvoorbeeld van de fiets of van een klimrek kan je kind gewond raken of een kneuzing, verstuiking of soms zelfs een botbreuk krijgen. Kun je dit voorkomen en hoe herken je een breuk of kneuzing? En wanneer ga je naar de huisarts?
Kun je voorkomen dat je kind valt?
Tijdens het klimmen, rennen en stoeien, vallen of botsen kinderen soms. Dat hoort erbij. En daar leert je kind van. Spelen is niet zonder risico’s maar het is ook goed voor je kind en voor zijn of haar ontwikkeling. Je kunt niet iedere val voorkomen. Wel kun je je kind leren om veiliger te vallen. Lees de adviezen op Kinderveiligheid.nl voor iedere leeftijdsfase.Wat als je kind op het hoofd is gevallen?
Als de klap niet zo hard was, is dat meestal geen probleem. Het doet pijn, er komt misschien een bult, maar daarna heeft je kind nergens last meer van. Maar soms is de klap hard, bijvoorbeeld na een ongeluk, een val van grote hoogte of als je kind tegen iets heel hards aan gevallen is. Lees bij Thuisarts.nl wanneer je direct naar de huisarts moet.Hoe weet je of je kind iets gebroken heeft?
Als je kind iets gebroken heeft, kun je dit op verschillende manieren herkennen:- De stand van het gebroken lichaamsdeel kan anders dan normaal zijn en er kunnen zelfs stukken bot uit de huid steken.
- Je kind heeft veel pijn en het lichaamsdeel is dik geworden.
- Soms is er weinig te zien, maar kan je kind bijvoorbeeld niet meer op het been staan van de pijn.
Wat als je kind iets gebroken heeft?
Denk je dat je kind iets gebroken heeft? Probeer het lichaamsdeel zo min mogelijk te bewegen en ga direct naar de huisarts of het ziekenhuis. Laat je kind niet alleen en zorg dat het warm blijft. Want door de pijn en bijvoorbeeld de kou kan je kind flauwvallen of in een shock raken.Hoe herken je een kneuzing?
Een kneuzing (aan bijvoorbeeld de enkel) herken je aan:- een zwelling (die ook later kan optreden);
- pijn;
- mogelijk bloeduitstortingen (blauwe verkleuring van de huid).