Financiën en gezin
Kinderen kosten geld. Welke kosten horen bij het leven met opgroeiende kinderen? Hoe maak je een goed overzicht van je uitgaven en inkomsten? Van welke toeslagen en regelingen kun je gebruikmaken? Welke verzekeringen zijn echt nodig? Hoe financieel aansprakelijk ben je voor je kinderen? En wat doe je bij zorgen over geld?
Wat kost een kind?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17 procent van je inkomen kost. Als je meer kinderen hebt, wordt dat natuurlijk meer. Op Nibud.nl vind je veel informatie over de kosten voor opgroeiende kinderen. Van spullen die je voor de baby nodig hebt tot kinderopvang, schoolkosten en studiekosten. Misschien wil je minder gaan werken omdat er een kind is of komt. Red je dat financieel? Kijk goed naar de veranderingen in wat er binnenkomt en wat er uit gaat. Het kan handig zijn om een nieuwe begroting te maken. Hoe zorg je dat je genoeg geld hebt, ook voor de toekomst? Hier zijn vier handige vuistregels voor: Check, Plan, Spaar, Bewaar. Check iedere week wat er op je bankrekening staat en wat je uitgeeft, plan ieder jaar je inkomsten en uitgaven, spaar maandelijks 10 procent van je inkomen en bewaar je administratie op een overzichtelijke manier.Welke toeslagen en tegemoetkomingen kun je als ouder krijgen?
Iedere ouder in Nederland krijgt kinderbijslag voor elk thuiswonend minderjarig kind. Een aanvullend bedrag daarop is het kindgebonden budget. Dat bedrag is afhankelijk van je huishouden, je inkomen en het aantal kinderen. Zo zijn er nog meer regelingen van de overheid en van fondsen, waar je misschien recht op hebt. Het NIBUD heeft alles voor je op een rij gezet. Ook hoe je de toeslagen aanvraagt. Zorg dat je geen geld misloopt. Als je kind een handicap of beperking heeft, heb je misschien veel (specialistische) zorg nodig. Je kunt hiervoor een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Het pgb is een bedrag waarmee je zelf zorg of hulp inkoopt voor je kind. Kijk voor meer informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank of op Regelhulp.nl.Welke verzekeringen heb je nodig als gezin?
- De zorgverzekering is verplicht voor iedere Nederlander.
- Een WA-verzekering is aan te raden.
- Er zijn nog veel meer verzekeringen.
Wat is jouw financiële verantwoordelijkheid tot je kind 18 is?
- Als je kind jonger dan 18 een aankoop doet (in een winkel of op internet), kun je dit als ouder terugdraaien. Minderjarigen mogen namelijk zonder toestemming van hun ouders geen overeenkomsten afsluiten. Je kunt het product terugbrengen of terugsturen zonder te betalen. Met een schriftelijke verklaring erbij en (het liefst) aangetekend. Als er al betaald is, kun je het geld terugkrijgen. De verzendkosten moet je meestal wel betalen. Kijk voor meer informatie op ConsuWijzer.nl.
- De verkoper mag bij aankopen, die passen bij de leeftijd van pubers (zoals kleding) ervan uitgaan dat er toestemming is van de ouders.
- Heb je voor grotere uitgaven toestemming gegeven, dan is het niet terug te draaien. Bijvoorbeeld als je tekende voor een lening van je kind voor een elektrische fiets. Lees meer over je financiële verantwoordelijkheid op juridischloket.nl.
- Bekeuringen voor lichte verkeersovertredingen van een kind jonger dan 16 jaar, betaal je als ouder. De boete wordt dan gehalveerd. Kinderen van 16 jaar en ouder moeten zelf de volledige boete betalen.
Wat verandert er als je kind 18 wordt?
Wanneer je kind 18 jaar wordt, gaat een hoop veranderen. Bijvoorbeeld:- Je kind is nu zelf financieel verantwoordelijk.
- Je kind is verplicht een zorgverzekering af te sluiten.
- Je kind kan zorgtoeslag aanvragen.
- Je kind mag stemmen.
Wat als je geld te kort komt of schulden hebt?
- Heeft je kind iets nodig, dat je zelf niet kunt betalen? Bijvoorbeeld een sportabonnement, fiets, bril, computer of verjaardagsbox? Daar zijn verschillende fondsen voor. Een aanvraag doe je makkelijk op Sam& voor alle kinderen.
- Misschien kom je soms net wat geld te kort of heb je ernstigere problemen. Als je beginnende schulden hebt, kijk dan eens op Zelfjeschuldenregelen.nl.
- Loop je achter met de betalingen van je zorgverzekering? Kijk op Zorgverzekeringslijn.nl voor informatie en advies.
- Geldfit.nl is het startpunt bij vragen en zorgen over geld. Je kunt ook gratis bellen, dat mag anoniem: 0800-8115. Als je wilt, brengen ze je in contact met een organisatie in de buurt, die je verder helpt. Zo krijg jij weer grip op je geld.
- Blijf er niet te lang alleen mee rondlopen. Zoek op tijd hulp. Meer hulp bij schulden vind je via Nibud.nl.