Eerste hulp bij puberperikelen

Puber

De puberteit is een fase die moeilijk kan zijn voor het hele gezin. Pubers maken in korte tijd allerlei veranderingen door, die invloed hebben op hun gedrag, stemming en acties. In dit artikel ontdek je wat er gebeurt tijdens de puberteit en hoe je als ouder het beste kunt omgaan met veelvoorkomende uitdagingen tijdens deze fase.

Wat gebeurt er in de puberteit?

De puberteit is een tijd van groei en ontwikkeling. Lichamelijk verandert je kind flink en dat gaat gepaard met grote hormonale veranderingen. Hierdoor kan je kind last krijgen van stemmingswisselingen. De veranderingen in de hersenen zorgen er daarnaast voor dat je puber soms impulsief is, of moeite heeft met plannen en verantwoordelijkheid nemen. 

Wat merk je?

Doordat het brein van je kind verandert, kan het gebeuren dat je puber zich vaker terugtrekt, of juist meer de confrontatie zoekt. Misschien heeft je kind meer behoefte aan privacy, of merk je dat zijn of haar humeur sneller omslaat.Misschien begint je puber zich af te zetten tegen jou als ouder, of tegen docenten op school. Daarnaast besteden pubers vaak meer tijd aan hun uiterlijk en sociale dingen dan voorheen. Het is goed om te onthouden dat dit bij de fase hoort en dat je puber ondanks lastig gedrag toch behoefte heeft aan aandacht en begrip.

Tips voor ouders van pubers

Wanneer je kind in de puberteit komt, kan het een uitdaging zijn om de juiste balans te vinden tussen grenzen stellen en begrip tonen. Hoe blijf je toch zo veel mogelijk in verbinding?

  • Blijf communiceren. Ook al lijkt het soms alsof je puber niet wil praten, blijf de deur openhouden voor gesprekken. Toon interesse en luister zonder oordeel. Probeer je in te leven in de belevingswereld van je kind en geef geen ongevraagd advies.
  • Geef ruimte, maar stel grenzen. Pubers hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen, maar ook duidelijke grenzen die veiligheid bieden. Spreek regels af over zaken zoals schermtijd, uitgaan en huiswerk, maar wees bereid om hierover te onderhandelen.
  • Toon geduld en begrip. Misschien vind je dat je puber zich soms ronduit onredelijk gedraagt. Het helpt om te bedenken dat stemmingswisselingen bij de hormonale veranderingen van de puberteit horen. Probeer je in te leven in de denkwijze van je puber. Leg niet op alle slakken zout en bedenk dat deze tijd ook weer voorbij zal gaan.
  • Geef het goede voorbeeld. Pubers letten vaak meer op wat je doet dan op wat je zegt. Laat zien hoe je zelf met emoties en lastige situaties omgaat, zodat je kind ziet hoe je op een volwassen manier met moeilijke situaties omgaat.
  • Moedig zelfstandigheid aan. Geef je puber de ruimte om eigen keuzes te maken, ook al gaat dat soms mis. Fouten maken hoort erbij en hiervan leert je kind het snelst.

Wanneer hulp inschakelen?

Als je kind in de puberteit komt, kan de spanning thuis hoog oplopen. In sommige gevallen is de situatie thuis echt niet meer houdbaar. Denk je dat dit bij jullie thuis het geval is? Dan is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Blijf niet alleen met problemen rondlopen, maar praat met familie en vrienden. Je kunt met vragen over de puberteit ook terecht bij je huisarts, die jullie eventueel kan doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners.