Vruchtbaarheidsproblemen: als wachten lang duurt
Als je zwanger probeert te worden, kan elke maand een emotionele achtbaan zijn. Het begint vaak met hoop en verwachting, maar als er maand na maand geen zwangerschap volgt, neemt het gevoel van teleurstelling toe. Het kan ook een eenzaam gevoel geven, vooral wanneer het lijkt alsof iedereen om je heen zwanger wordt. Vrienden delen hun blije nieuws, babyfoto’s verschijnen overal op sociale media en ineens lijkt het alsof je de enige bent bij wie het niet lukt. Maar wat je voelt, is heel normaal. Vruchtbaarheidsproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt en het is helemaal oké om dit moeilijk te vinden.
Een emotioneel proces
Bij vruchtbaarheidsproblemen gaat het niet alleen over het fysieke aspect. Het raakt ook je emoties en jullie relatie. Je begint je misschien af te vragen waarom het niet lukt en dit kan je gevoel van eigenwaarde aantasten. Voor veel stellen wordt de druk groter naarmate de tijd verstrijkt. Dit kan spanning veroorzaken in de relatie. Het is belangrijk om hier samen over te praten, elkaar te steunen en te erkennen dat deze situatie zwaar is. Verdriet, frustratie en soms zelfs boosheid zijn normale emoties in dit proces, en die mogen er zijn.
Waarom lukt het niet?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het voor jullie moeilijk is om zwanger te worden. Bijvoorbeeld door hormonale problemen bij de vrouw zoals het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) of door endometriose, waarbij weefsel dat normaal in de baarmoeder zit, buiten de baarmoeder groeit en voor complicaties zorgt. In andere gevallen kan er sprake zijn van een lage spermakwaliteit bij de man. Soms blijft de oorzaak echter onverklaarbaar, zelfs na verschillende onderzoeken. Wat de reden ook is, het is belangrijk te weten dat vruchtbaarheidsproblemen een medische oorzaak hebben en niets te maken hebben met persoonlijke tekortkomingen.
Welke oplossingen zijn er?
Gelukkig zijn er veel medische opties beschikbaar voor mensen die moeite hebben om zwanger te worden. De eerste stap is vaak een bezoek aan een arts of specialist, die onderzoeken uitvoert om te kijken wat er precies aan de hand is. Afhankelijk van de oorzaak kan hormonale behandeling, zoals het stimuleren van de eisprong, helpen. Bij ernstige problemen kan in-vitrofertilisatie (IVF) de oplossing zijn. Daarbij wordt een eicel buiten het lichaam bevrucht en daarna in de baarmoeder teruggeplaatst. Andere opties zijn bijvoorbeeld intra-uteriene inseminatie (IUI), waarbij sperma direct in de baarmoeder wordt geplaatst, of een operatie om lichamelijke problemen (zoals endometriose) te verhelpen.
Zoek steun wanneer je dat nodig hebt
Hoewel het delen van je gevoelens over vruchtbaarheidsproblemen moeilijk kan zijn, is het goed om steun te zoeken. Dat kan bij je partner zijn, maar ook bij vrienden of familieleden die je vertrouwt. Daarnaast zijn er professionals zoals counselors of therapeuten, die gespecialiseerd zijn in vruchtbaarheidsproblemen. Zij kunnen je helpen omgaan met alle emoties die hierbij komen kijken. Ook lotgenoten kunnen veel steun bieden, simpelweg omdat ze precies weten wat je doormaakt.
Je bent niet alleen
Vruchtbaarheidsproblemen worden soms omgeven door een taboe, waardoor het lastig kan zijn om er open over te praten. Maar je bent zeker niet alleen in dit proces. Er zijn veel mensen die met dezelfde problemen rondlopen, ook al wordt er misschien niet altijd over gepraat. Door te delen, doorbreek je het taboe en help je jezelf en anderen om hoop te houden. Het is een moeilijke weg, maar je hoeft hem niet alleen te bewandelen.