Ieder kind heeft rechten

Ieder kind heeft rechten

Als een kind iets wil, is het aan de ouders om te bepalen of dat mag of niet. Toch heeft ieder kind rechten waar zelfs de ouders niet aan kunnen tornen. Deze rechten zijn sinds 1989 officieel vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Zo hebben kinderen bijvoorbeeld het recht om te spelen, om contact te hebben met hun familie, om mee te praten over beslissingen die een grote invloed hebben op hun leven en op privacy. Als ouder heb je die kinderrechten natuurlijk niet in een lijstje op de koelkast hangen als handig opvoedplan. Maar hoe kun je die rechten toch meenemen in de dagelijkse opvoeding van je kinderen? 
 

Overheid en ouders samen verantwoordelijk

Ouders hebben natuurlijk de eerste verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kinderen. Die verantwoordelijkheid houdt in dat zij de kinderen gezond eten geven, een bed om in te slapen en kleren om aan te trekken. Maar ook dat ze hun kinderen liefde, aandacht en waardering geven. De overheid geeft ouders de vrijheid om hun kinderen op hun eigen manier op te voeden zolang die dat op een verantwoordelijke manier doen. Daarbij moet de overheid ouders wel ondersteunen en een aantal voorzieningen aanbieden voor de zorg voor kinderen. Zoals betaalbare kinderopvang bijvoorbeeld. Als ouders de zorg voor een kind niet goed aankunnen of als zij het kind mishandelen of verwaarlozen mag de overheid ingrijpen om het kind te beschermen.
 

Kinderrechten thuis

Behalve eten, drinken, kleding en een veilige slaapplaats zijn er nog een aantal andere universele kinderrechten (rechten waar ieder kind ter wereld recht op heeft). Dat zijn bijvoorbeeld:

  • recht op een eigen mening
  • recht op privacy
  • recht op medische zorg
  • recht op spelen en vrije tijd
  • recht om zichzelf te zijn

Iedereen in het leven van een kind moet helpen te zorgen dat kinderen van deze rechten gebruik kunnen maken. De juf, de opvangmedewerkers, de sportcoach én de overheid. Maar in de eerste plaats natuurlijk de ouders. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat je jouw kinderen tijd geeft om lekker te spelen. Of dat je met ze naar de dokter gaat wanneer ze al een paar dagen buikpijn hebben. En dat je ze de ruimte geeft om zelf keuzes te maken over wie ze willen zijn of willen worden; ook wanneer dat niet helemaal past bij wat jij zelf graag zou willen.  
 

Rechten van een kind met gescheiden ouders

Wanneer ouders gaan scheiden heeft een kind daarnaast nog het recht om contact te hebben met allebei de ouders. Dat betekent ook dat een kind niet zomaar meegenomen mag worden naar een ander land. Wanneer ouders ruzie hebben met elkaar vinden ze het soms moeilijk om te accepteren dat hun kind wel recht heeft op contact met de andere ouder. Alleen wanneer dat contact écht de veiligheid van het kind in gevaar brengt kan een ouder via de rechter afdwingen dat dit contact (tijdelijk) verbroken wordt. Maar probeer er altijd eerst samen op een goede manier uit te komen. Eventueel met hulp van een professional.


Vragen of hulp nodig?

Het is helemaal geen schande als je het moeilijk vind om altijd het belang en de veiligheid van je kinderen voorop te stellen. Je kunt hier kosteloos advies en hulp bij krijgen. Neem dus gerust contact op als je vragen hebt. En ook wanneer je je zorgen maakt over een kind van iemand anders in je omgeving.

Bij jou in de buurt

Ouders & Co data
26 november t/m 10 december 2024