Informele steun
Op deze pagina staan de organisaties in onze gemeente die informele steun inzetten. Iedere organisatie heeft een andere doelgroep of ander accent. Je kunt hier informatie vinden over deze organisaties en zelf met deze organisaties contact opnemen om je aan te melden met een vraag of als vrijwilliger.
Wat is informele steun?
Informele steun verwijst naar steunende mensen uit je netwerk én directe leefomgeving en naar de inzet van vrijwilligers.
Hoe werkt informele steun?
Bij informele steun gaat het om dat er iemand persoonlijk betrokken is, aandacht heeft voor jou, warmte, menselijkheid, gelijkwaardigheid, vriendschap en beschikbaar is, het luisterend oor. Informele steun werkt altijd vraaggericht: je ontvangt steun op dat onderdeel waarvan jezelf aangeeft dat je er het meeste last van hebt. Als iemand informele steun biedt dan stimuleert deze goed gaat en kijkt ook naar wat jezelf kan doen om de situatie te veranderen. Want als je merkt dat het lukt om zelf iets te veranderen, daar groeit je zelfvertrouwen van en dat versterkt weer je draagkracht.
Waarom organiseert de gemeente informele steun?
Soms heeft iemand of een gezin door een periode van persoonlijke problemen (bijna) geen steunend netwerk meer. En juist een steunend netwerk kan helpen stress te verminderen. Daarom zijn er verschillende organisaties in onze gemeente die helpen door middel van informele steun.
Bij het vergroten van je netwerk begint je herstel van het gewone leven. En als formele (jeugd-)hulp goed samenwerkt met het informeel steunend netwerk, blijkt hulpverlening ook veel effectiever. Niet alleen omdat het netwerk zelf hulp kan bieden, maar ook omdat informele steun continuïteit, biedt terwijl formele hulp altijd na een periode weer eindigt.
Hoe werkt stress?
Informele steun vermindert stress. Deze video legt uit hoe dat werkt:
Organisaties
Bij Hulp en Ondersteuning is onze lokale informatie over deze organisaties te vinden. Hier vind je de websites van de organisaties:
Klik op het logo voor de website: