Opvoedhelden: jouw netwerk is onmisbaar voor je kind

Opvoedhelden

Als ouder of verzorger ben je verantwoordelijk voor de opvoeding van je kind. Gelukkig hebben veel ouders een netwerk om zich heen van andere volwassenen, die ieder ook een rol hebben in de opvoeding van de kinderen. Familie, vrienden, buren, sportleraren, ze dragen allemaal hun steentje bij. Hoe belangrijk is het eigenlijk om zo’n netwerk te hebben? En wat nou als je dit niet hebt? Je leest het in dit blog.

Ieder zijn eigen rol

De volwassenen in jouw netwerk hebben elk een eigen band met je kind. Opa en oma brengen veel liefde, wijsheid en het geduld dat jij in het dagelijks leven misschien niet altijd kunt opbrengen. Ooms en tantes zorgen voor de nodige dosis humor en avontuur. En wanneer je kind wordt opgevangen door buren, of vrienden, leert het dat het er niet overal precies zo aan toe gaat als bij jullie thuis. Zo steekt je kind van iedereen weer iets anders op.

Het belang van een sterk netwerk

Een netwerk om je heen is niet alleen fijn, het is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je kind. Door verschillende opvoeders om zich heen te hebben, leert je kind omgaan met verschillende typen mensen. Dit is goed voor de emotionele intelligentie en sociale vaardigheden. Het helpt je kind om zelfbewuster en flexibeler te worden.

Voor jou als ouder is het fijn om te weten dat je niet alles alleen hoeft te doen. Hulp van anderen kan je ontlasten, stress verminderen en ervoor zorgen dat je de opvoeding beter volhoudt, vooral in moeilijke tijden. Een sterk netwerk zorgt voor meer balans en welzijn, voor jou en je kind.

Bouwen aan je netwerk

Maar wat nou als je niet weet bij wie je moet aankloppen? Misschien heb je een klein sociaal netwerk, of woon je ver bij familie vandaan. Dan kan het lastig zijn om hulp in te schakelen. Kan je wel wat hulp gebruiken? Kom dan in actie en breid je netwerk uit:

  • Doe mee aan lokale activiteiten voor kinderen, waar je andere ouders kunt ontmoeten.
  • Ga het gesprek aan op school met leerkrachten, andere ouders of ondersteunend personeel.
  • Leg contact met buren die ook kinderen hebben, bijvoorbeeld in de speeltuin of wanneer je elkaar tegenkomt op straat.

Vraag om hulp!

Een kind opvoeden is hard werken. Het is normaal dat je daarbij wel wat hulp kunt gebruiken. Misschien voel je je bezwaard om je netwerk om hulp te vragen, vooral als je ze niet zo goed kent. Dan is het goed om te weten dat de meeste mensen het juist fijn vinden om een ander te kunnen helpen. En nooit geschoten is altijd mis, toch? Aarzel dus niet om hulp te vragen aan de mensen om je heen. Er komt vanzelf een moment dat jij iets terug kunt doen.