Ouderschapsverlof inzetten? Hier moet je op letten.

Ouderschapsverlof inzetten? Hier moet je op letten.

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling die je kunt gebruiken als je kinderen onder de 8 jaar zijn. Dit verlof biedt de mogelijkheid om meer tijd met je gezin door te brengen. 

Werk je in loondienst? Dan kun je ouderschapsverlof aanvragen voor ieder kind onder de 8 jaar dat op hetzelfde adres woont als jij en waarvoor je de vaste verzorger bent. Dit geldt ook voor geadopteerde kinderen, stiefkinderen of pleegkinderen. Je kunt ouderschapsverlof aanvragen zodra je in dienst bent bij een werkgever.
 

Waar heb ik recht op?

Ouders die in loondienst werken, hebben recht op ouderschapsverlof tot maximaal 26 keer het aantal uur dat ze wekelijks werken. Stel dat je gewoonlijk 40 uur per week werkt, dan heb je recht op 26 × 40 = 1040 uur verlof. Je werkgever kan dit verlof niet weigeren. Bespreek met je werkgever hoe je deze uren het liefst wil opnemen. Dit kan verspreid over een bepaalde periode, verschillende kortere periodes of in één keer worden opgenomen. De hoeveelheid ouderschapsverlof geldt per kind. Verwacht je een tweeling? Dan heb je recht op twee keer de maximale hoeveelheid verlof.

Houd er rekening mee dat er speciale regelingen gelden voor bepaalde beroepsgroepen, zoals een ander aantal uren recht op verlof. Deze variëren per sector en kunnen worden vermeld in je CAO.


Ouderschapsverlof aanvragen

Om ouderschapsverlof aan te vragen, dien je een schriftelijk verzoek in bij je werkgever. In dit verzoek geef je aan hoeveel verlof je wilt opnemen en hoe je dit wilt spreiden. Je dient dit verzoek minimaal 2 maanden voordat het verlof begint in. Denk goed na over hoeveel uur je wilt opnemen, over welke periode en hoe dit van invloed is op je salaris. Dit is belangrijk, omdat wijzigingen in het opgenomen verlof alleen mogelijk zijn met instemming van je werkgever.


Gedeeltelijk betaald

Wat nieuw is sinds augustus 2022, is dat de eerste negen weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk worden doorbetaald. Je ontvangt over die weken 70 procent van je dagloon. Je dagloon is het bedrag dat je gemiddeld in een jaar per dag verdient. Het UWV vergoedt tot maximaal 70 procent van het maximum dagloon (€ 264,57 bruto in 2023). Een voorwaarde is dat je deze negen weken doorbetaald verlof opneemt vóór de eerste verjaardag van je kind. Het overige verlof kun je opnemen tot je kind 8 jaar is.

Deze uitbreiding is bedoeld om ouders aan te moedigen ouderschapsverlof op te nemen en meer tijd met hun gezin door te brengen. Hierdoor kunnen jonge ouders wennen aan hun nieuwe gezinssituatie en een betere balans vinden tussen werk en de zorg voor hun kind.


Voor augustus 2022 bevallen?

Zelfs als je kind vóór augustus 2022 is geboren, heb je in bepaalde gevallen recht op betaald ouderschapsverlof. Hiervoor zijn enkele voorwaarden:

  • Je kind is jonger dan 1 jaar op 2 augustus 2022.
  • Je werkt op dat moment in loondienst.
  • Je hebt nog niet al het ouderschapsverlof (26 keer het aantal uren dat je werkt) opgenomen.
     

Ouderschapsverlof voor je partner

Je partner heeft recht op hetzelfde aantal weken ouderschapsverlof als jij en ontvangt ook de eerste negen weken een gedeeltelijke doorbetaling van 70% van het loon. De werkgever van je partner mag het verzoek tot het opnemen van ouderschapsverlof niet weigeren, maar kan wel vragen om het verlof anders in te delen.
 

Ziekte of ontslag

Tijdens ouderschapsverlof blijft je bestaande arbeidsovereenkomst geldig. Als je ziek wordt tijdens het ouderschapsverlof, gaat het verlof gewoon door. Het is belangrijk om te weten dat je niet ontslagen kunt worden vanwege het opnemen van ouderschapsverlof, maar dat je tijdens het verlof om andere redenen wel kan worden ontslagen. In dat geval stopt het ouderschapsverlof op de eerste dag van werkloosheid.

Meer weten over ouderschapsverlof? Uitgebreide informatie over dit onderwerp vind je op Rijksoverheid.nl

Bij jou in de buurt

Ouders & Co data
26 november t/m 10 december 2024