Veilig vuurwerk afsteken met je kind

Veilig vuurwerk afsteken met je kind

Vuurwerk is milieuvervuilend, destructief en gevaarlijk. Desalniettemin blijft het oogverblindend mooi om naar te kijken. Om de schoonheid te bewaken zijn er een aantal spelregels om aan te houden wanneer je vuurwerk af wilt steken. Zeker als er kinderen in het spel zijn! De belangrijkste: steek al het vuurwerk buitenshuis af. 
 

Hoe oud moet een kind zijn om vuurwerk af te steken?

De Rijksoverheid stelt het verplicht dat kinderen onder de 12 jaar geen vuurwerk af mogen steken. Vanaf 12 jaar is het wel toegestaan om categorie F1 fop- en schertsvuurwerk af te steken zoals sterretjes, fonteintjes en knalerwten. Om je een idee te geven waarom: onderzoek uit 2005 wijst uit dat meer dan de helft van alle vuurwerkverwondingen bij kinderen onder de 5 jaar werd veroorzaakt door sterretjes. Hoe interessant je kind het vuurwerk ook vindt, zolang deze er niet verantwoordelijk mee om kan gaan, kan je hem of haar beter laten toekijken. 
 

Voorzorgsmaatregelen bij het afsteken van vuurwerk

Als je kind ouder is dan 12 jaar, is het nog steeds belangrijk dat dit kind goed wordt begeleid en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Ten eerste is het verstandig jouw kind te voorzien van een veiligheidsbril en oordopjes. Dit beschermt je kind van oog- of gehoorschade

Daarnaast speelt kleding een belangrijke rol in de strijd tegen brandwonden. Je wilt voorkomen dat de kleding geen vlam vat en ook niet te wijd is, waardoor vuurwerk blijft hangen in de kleren. Zorg er dus voor dat je kinderen geen loshangende kleding dragen zoals een sjaal. Zie toe op nauwsluitende mouwen en broekspijpen!

Vertel je kind om geen vuurwerk in zijn of haar hand te houden en altijd gepast afstand te nemen wanneer het lont eenmaal brandt. Je kind moet ook geduldig blijven wanneer een vuurwerk niet afgaat. Het is voor iedereen verstandig om minstens 30 minuten te wachten voordat je vuurwerk nadert dat niet afgaat.

Laat je kind bij voorkeur een aansteeklont gebruiken. Als je geen aansteeklont hebt, zie dan toe op het gebruik van langere aanstekers. Een keuken aansteker is ideaal om brandwondjes aan de vingers te voorkomen bij het aansteken van het lont! Als de hand te dichtbij is kan deze namelijk geraakt worden  door de vonken van de ontbranding. Uiteraard is het logisch dat je kind het lont aan moet steken aan het uiterste punt om te voorkomen dat het stuk te snel ontbrandt.


Samen veilig met je kind vuurwerk afsteken? 

Indien jij je kind wilt betrekken bij het aansteken van jouw oudejaars siervuurwerk, dan moeten we je helaas teleurstellen. Het is echt niet verstandig om kinderen in de buurt te laten komen van zwaarder vuurwerk. 

Zorg er dan ook voor dat je kind gepast afstand houdt, terwijl jij het vuurwerk buiten op een open, droge plek afsteekt. Het meest verstandig is een vlak en wijd open gebied, zonder obstakels zoals bomen of gebouwen boven het hoofd, en uit de buurt van auto's, benzinetanks en andere containers met ontvlambare vloeistoffen.

Verder is het aan te raden om alleen vuurwerk af te steken wanneer je alert en nuchter bent. Alcohol of andere drugs kunnen je beoordelingsvermogen, coördinatie en reactietijd nadelig beïnvloeden. Zorg er ook voor dat je goed bent uitgeslapen, dus een goede nachtrust hebt gehad. En houd altijd een emmer water in de buurt voor het geval afval, begroeiing of kleding vlam vatten, want volledige zekerheid op veiligheid heb je nooit. 

Mocht je kind nu oud genoeg zijn om zelf F1 vuurwerk af te steken, dan is dit natuurlijk fantastisch. Geniet van dat moment samen. Fijne jaarwisseling!